Datorită profilaxiei cariei dentare, noi putem îmbunătăți sănătatea dentară cu până la 95%.
Există o serie de metode locale cât și generale care incepute încă din copilărie ne ajută să păstrăm o dantură sănătoasă pe tot parcursul vieții, chiar dacă avem o genetică predispusă spre carii.
O alimentație sănătoasă, bogată în vitamina A, C, D, Calciu și Flor. E nevoie de evitat băuturile carbogazoase și consumul excesiv de dulciuri; dacă se consumă alimente acidulate periajul dentar se efectuează după 2 ore, pentru a nu deteriora smalțul dentar.
Igiena dentară- periajul dentar regulat de 2 ori pe zi scade riscul de dezvoltare a cavităților carioase cu 40%. E nevoie să alegem corect o perie dentară, o pastă dentară și o apă de gură care să conțină flor, plus o metodă adecvată și corectă de periaj.
Sigilarea fisurilor: se recomandă în primii ani după eruperea dinților permanenți. Suprafața masticatorie a dinților este neregulată, conține multe șanțuri și fisuri în care se rețin alimentele si nu pot fi înlăturate prin periaj. În acest caz, după îndepărtarea acestor fisuri , se introduce o substanță vâscoasă care umple toate aceste goluri și neregularități, și se întărește, dintele devine astfel neted si ușor de periat.
Aplicarea exogenă de flor/Fluorizarea locală: Florul care intră în contact cu smalțul dentar formează un compus care este de 100 ori mai rezistent la acțiunea acizilor. Din acest motiv pe dinții recent erupți se recomandă aplicarea de geluri sau lacuri cu flor, care au un efect de remineralizare a dinților și întărirea smalțului dentar , stopează cariile incipiente și nu permit formarea altor procese noi!
În cazurile când copii au multiple carii pe dinții de lapte, pentru a preveni formarea cariior și la dinții permanenți se administrează sub evidența medicului pastile speciale care au un conținut optim de flor și calciu, și vor mineraliza dinții permanenți aflați în proces de formare, pentru ca după eruperea lor să fie mai rezistenți la acțiunea bacteriilor cariogene.
De a corecta incongruențele dentare (dinții încălecați, înghesuiți) și ocluziile patologice.
Înlăturarea tartrului dentar și un periaj profesional cu pastă anticariogenă.
Vizita regulată la medicului stomatolog la fiecare 6 luni.