Protezele dentare sunt piese mobile care inlocuiesc dinţii lipsă. Cu toate că nu pot da aceeaşi senzaţie ca dinţii naturali, şi necesită un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt soluţii estetice şi confortabile.
Există două tipuri principale de proteze dentare: totale şi parţiale.
Protezele totale sunt formate dintr-un suport acrilic de culoarea gingiilor, care se fixează pe gingii. Baza protezei superioare acoperă palatul (cerul gurii), iar cea a protezei inferioare are formă de potcoavă pentru a nu stânjeni limba.
In functie de particularităţile şi situaţia fiecărui pacient, medicul va recomanda tipul de proteză şi măsurile terapeutice necesare.
Protezele noi dau o senzaţie de disconfort în primele săptămâni sau chiar luni. Va trebui să vă obişnuiţi să mestecaţi şi să vorbiţi cu proteza. Veţi avea o senzaţie incomodă că proteza stă să cadă, până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui să susţină proteza.
Proteza scheletata este unul dintre cele mai eficiente si mai moderne mijloace de reabilitare a edentatiei la pacientii la care implantul este contraindicat fie din cauze generale sau locale.
Dinţii fără nerv devin casanţi şi predispuşi deteriorării în timp. Dacă gradul de deteriorare al acestuia este foarte avansat şi nu mai poate fi restaurat, atunci trebuie extras. Din acest motiv a recomandăm pacienţilor noştri acoperirea dinţilor fără nerv cu coroane dentare.
Pentru zona posterioară sunt recomandate coroanele ceramice pe suport de zirconiu (cele mai estetice si mai biocompatibile)
Pentru zona anterioară optăm pentru coroanele din ceramică presată. Acestea redau aspectul natural al dinţilor şi oferă cea mai bună estetică posibilă. În egală măsură putem recomanda coroanele din ceramică pe zirconiu sau, în ultimă instanţă cele metalo-ceramice.